Turizm toplumlar arasında sosyal, kültürel, çevresel, fiziksel, politik ve tıbbî açıdan dünya geneline yansıyan en önemli sektörlerin ve endüstrilerin başında gelerek toplumsal, sosyal, kültürel, ekonomik ve tıbbî çevrede önemli etki ve değişimlere yol açmaktadır. Turizm bir yandan toplumların ve bireylerin birbirleriyle kaynaşmasına, sosyal, kültürel ve fizikî ve çevresel turizm ögelerinin ve çekiciliklerinin arttırılmasıyla kaynakların kullanılmasına ve böylece çevrenin değerini arttırmakta, turizme katılanların bireysel, grupsal ve toplumsal tatmin duygunun giderilmesine önemli olumlu katkılar sağlar.
Turizmin bu önemli olumlu katkılarına karşılık iyi yönetilmeyen turizm hizmetleri ve endüstrisi, aynı zamanda ekonomik dengesizliklere, toplumsal yapı ve dokunun olumsuz etkilenmesine sosyal ve kültürel kirlenmeye, tabiatın tahrip edilmesine, turizm çalışanları olan turizmcilerin ve turist sağlıklarını da olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler daha çok gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu kitapta turizm hizmtelerinin bileşenlerinin ve boyutlarının sağlık kavramı açısından incelenmesi yapılmaktadır. Sağlık; hastalık olmamasının yanı sıra, fizikî, bedensel, sosyal ve ruhsal yönden iyilik haliyle açıklanmaktadır. Bu açıdan turizm hizmetlerinin de çevresel, tıbbî, sosyal, psikolojik, işletme, turizm çalışanı ve turistlerin sağlığı ve iyilik hali incelenmiştir.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Sevgili okur,
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak sadece kadınların görevi değildir. Toplumda cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması her bireyin ödevidir. Ben de bir bilim insanı olarak ne yapabilirim sorusunun cevabını uzunca süre aradım. Yaptığım meslek ve çalışma alanımdaki sorunları tespit etmenin ödevimi yerine getirmenin en iyi yolu olduğunu düşündüm. Bunu yaparken de kadınlar hakkında erkeklerin daha çok ahkam kestiği mecliste, gazetelerde, televizyon ve radyolarda, üniversitelerde, sokaklarda yapıldığının aksine sadece ve sadece kadınların sorunları özgürce dile getirecekleri bir ortak alanı yaratmak istedim.
Turizm coğrafyası açısından ülkemizin sahip olduğu potansiyel, turistlerin ihtiyaç duydukları her türlü aktivitelerin
gerçekleştirilmesine cevap verebilecek durumdadır. Mevcut coğrafyanın sunduğu potansiyel değerlendirilerek, ülke
ekonomisinin, dolayısıyla insanımızın hizmetine sunulması; başta hükümetlerin, turizm sektörünün ve turizmle ilgisi olan herkesin görevidir. Dünyanın en hızlı gelişen endüstrilerden biri olan turizm, sağladığı döviz ve istihdam imkanları yanında alt-üst yapı olanaklarını iyileştirilmiş olması ile de ülke kalkınmasında büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda Türkiye’de turizm alanında büyük atılımlar gerçekleştirilmiştir.
Sahip olunan tabii ve kültürel mirasın yanı sıra, turizm mevzuatındaki değişikliklerin de bu atılımda önemli katkıları
olduğunu söylemek mümkündür. Diğer ülkelerdeki gibi Türkiye’de de turizmde yaşanan gelişmeler ve devletin turizm yatırımlarını desteklemesi sonucu, coğrafyanın sunduğu imkanların yoğun olarak kullanıldığını görmekteyiz. Turizm yatırımlarının genellikle kırsal alanlarda tabii doku içerisinde yoğunluk kazandığı ve bu alanlarda turizmin gelişme şansının yüksek olduğu gözlenmektedir. Çünkü turizm için deniz, güneş, kum ve yatak kapasitesinin yeterli olmadığı, herkesçe ifade edilmektedir. Bazı araştırmalar göstermektedir ki turistlerin, özellikle doğal yapısı çeşitlilik arz eden ve korunan ülkelerde, tatil, dinlenme, gezme-görme, rekreatif faaliyetlerle bulunmayı giderek daha fazla tercih etmektedirler.