Turizm endüstrisine yüksek duyarlılık gösteren Türkiye, endüstrinin gelişimi için eşsiz kaynaklara sahip ve aynı zamanda endüstrinin de belli düzeyde olgunluğa ulaştığı bir ülkedir. Dünya turizm ligi sıralamasında ilk onun içinde yer almakta ve daha da ileri hedeflere, ilk beşin içinde yer alma hedefine ulaşmaya çalışmaktadır. Doğal olarak da turizmin kaynak ve imkanlarını, kamu yönetiminin gücünü arkasına alarak gelişim akslarına oturtacak bir stratejik bakışa, politik çerçeveye ve kararlı bir uygulama pratiğine ihtiyaç duymaktadır. İşte bu kitap, bahsedilen bu politik çerçevenin tanımı, kapsamı ve kapsamı oluşturduğu düşünülen kritik yaklaşımlara odaklanmakta; turizm politikasını bir yandan stratejik temellerle bir yandan da güncel yaklaşımlarla ilişkilendirerek ele almaktadır.
Kitap dört kısım ve onüç bölümden oluşmaktadır. İlk kısım “Turizm Politikası ve Türk Turizm Politikasının Ana Unsurları” adı altında temel kavramlar, Türkiye’de turizm politikasının temellerini anlamak adına Turizm Şuraları ve 2023 Stratejisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ele alındığı üç bölümü kapsamaktadır. İkinci kısımda “Turizmde Makro Planlama” kapsamında arzın, talebin, ulaştırma ve insan kaynaklarının planlanması ile beş yıllık kalkınma planları içinde turizmin yeri ele alınmaktadır. Üçüncü kısım “Makro Pazarlama Stratejileri”ne ayrılmıştır ve tanıtım ile fiyatlandırma konularını içermektedir. “Sürdürülebilir Turizm Politikaları”nın ele alındığı dördüncü kısımda yer alan üç bölümde ise; turizmin fiziksel çevre ile sosyo-kültürel çevreye etkilerinin yönetilmesi ve sorumlu turizm türleri geliştirme politikaları irdelenmiştir. Kitabın bu haliyle turizme ilgi duyan ve endüstriyel yapı ve işleyişi anlamaya çalışanlara faydalı olacağını umuyoruz.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Sevgili okur,
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak sadece kadınların görevi değildir. Toplumda cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması her bireyin ödevidir. Ben de bir bilim insanı olarak ne yapabilirim sorusunun cevabını uzunca süre aradım. Yaptığım meslek ve çalışma alanımdaki sorunları tespit etmenin ödevimi yerine getirmenin en iyi yolu olduğunu düşündüm. Bunu yaparken de kadınlar hakkında erkeklerin daha çok ahkam kestiği mecliste, gazetelerde, televizyon ve radyolarda, üniversitelerde, sokaklarda yapıldığının aksine sadece ve sadece kadınların sorunları özgürce dile getirecekleri bir ortak alanı yaratmak istedim.
Turizm endüstrisinde elde edilen gelirin ekonomi içinde makroekonomik değişkenleri nasıl etkilemekte ve/veya bu değişkenlerdeki değişimlerden nasıl etkilenmekte olduğu, hükümetlerin bu alandaki ekonomi politikaları ile ilgili kararların almasında son derece önemlidir. Bu amaçla çalışmada önce seçili Asya-Pasifik ülkeleri (Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Endonezya, Singapur ve Tayland) ve Türkiye'de turizm endüstrisi gelişimi ve endüstriye yönelik uygulanan politikalar izah edilmiş daha sonra 1996-2018 yılları arasında elde edilen turizm gelirlerinin makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisi ampirik olarak analiz edilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen ikincil verilere ait analizlerde ülke özelinde sonuçlar elde edilen Kónya (2006) bootstrap nedensellik testi uygulanmıştır. Çalışmada bağımlı değişken turizm gelirleri olup bağımsız değişkenler, ekonomik büyüme, enflasyon, cari işlemler dengesi ve istihdamdır. Ampirik analizde ilk aşamada ele alınan değişkenlerde ve modellerde Breusch-Pagan (1980) BPLM ve Pesaran (2004) CDLM1 testi yardımıyla panelin yatay kesit bağımlılığı belirlenmiştir. İkinci aşamada Pesaran ve Yamagata (2008) delta testiyle eğim katsayılarının heterojen olduğu tespit edilmiştir. Yatay kesit bağımlılığı altında heterojen olma şartını arayan ve sağlayan panelin Kónya (2006) tarafından geliştirilen bootsrap nedensellik testi yardımıyla değişkenler arasında nedensellik ilişkisi analiz edilmiştir. Kónya (2006) bootstrap nedensellik testi ülkelere özel sonuçlarında Endonezya için turizm gelirleri ile cari işlemler dengesi arasında nedensellik ilişkisi olduğu, Çin, Japonya, Türkiye, Hindistan, Singapur, Tayland ve Güney Kore'de ise nedensellik ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Turizm gelirleri ile ekonomik büyüme arasındaki nedensellik analizi sonucunda Çin ve Endonezya'da turizm gelirleri ile ekonomik büyüme arasında nedensellik ilişkisi olduğu fakat diğer ülkeler için ise nedensellik ilişkisi olmadığı tespit edilmiştir. Çin ve Güney Kore'de turizm gelirleri ile enflasyon arasında nedensellik ilişkisi olduğu, diğer ülkelerde nedensellik ilişkisi olmadığı tespit edilmiştir. Turizm gelirleri ile istihdam oranı arasındaki nedensellik analizi sonucunda Hindistan, Japonya, Singapur ve Güney Kore'de nedensellik ilişkisi tespit edilirken, Çin, Türkiye, Tayland ve Endonezya'da ise nedensellik ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ülkeden ülkeye değişen sonuçlara ilişkin, turizm gelirlerinin makroekonomik değişkenler üzerinde bıraktığı etkiler tartışılmış ve konu ile ilgili politika ve öneriler getirilmiştir.
Araştırmanın iki temel çatı üzerine kurulduğu söylenebilir. Bunlardan ilki, turizmi; biyolojide yüzyıllardır kullanılan ve bilimselliği kanıtlanmış taksonomi vasıtasıyla turizmi kapsayan-kapsanan ekseninde sınıflandırmak; ikincisi ise yukarıda bahsedilen kavram açımlaması ile bir türün anlamsal ayrıştırmasını yapıp oluşturulan “Hiyerarşik Turizm Taksonomisi” (HTT) modelindeki yerini belirmektir. Bu doğrultuda literatür taraması yapılmış, mevcut tanımlar epistemolojik olarak incelenmiş, turizm teorisinde çalışmaları bulunan akademisyenlerden birincil veri toplanmış, bu veriler nitel yönden analizlere tabi tutulmuş ve çalışma çıktısı olarak da Ek 1’de verilen özgün turizm sınıflandırma modeli (HTT Modeli) oluşturulmuştur.