Bu kitap, kıyaslamanın performans yönetimi sürecinde “nasıl etkili bir performans ölçme ve geliştirme aracı” olabileceğini derinlemesine ve genişliğine araştıran nitel bir çalışmadır. Bu amaç doğrultusunda Türk imalat şirketlerinin kıyaslamayı performans ölçme ve geliştirme faaliyetlerinde ne derece etkili kullandığı örnek olay yöntemiyle incelenmiştir. Örnek olay metodolojisi uyarınca veri çeşitlendirerek sağlanan verilerin analiz bulgularının, daha 2000’li yılların başında günümüzün kıyaslama gerçeklerini öngörebilmiş olması çalışmanın özgün yanıdır. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren örnek şirketlerin kıyaslama tanımlamalarını, yaklaşımlarını ve uygulamalarını detaylarıyla örnekleyen bu kitapta performans yönetimi, performans ölçme ve geliştirme ve kıyaslama alanında geniş bir literatüre de yer verilmiştir. Konuya ilgi duyan herkese katkı sağlaması dileğiyle…
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
İşletme, günümüzde dört duvar arasına sıkışmış bir kavramın çok daha ötesine geçmiştir. Kimi zaman bir web sayfasında kimi zaman da bir tablet ya da telefon uygulamasında
karşılaştığımız işletmede değişmeyen tek şey işletmenin etkin bir şekilde sürdürülmesi gerekliliğidir. Ayrıca, bu sürdürülebilirlik tepeden tırnaga işletmenin tümünde iş ahlâkı temelinde gerçekleştirilmelidir. Bu minvalde, girişimciler, yöneticiler ve çalışanların “işini en iyi ve en doğru bir biçimde yapma”sı oldukça önemlidir.
İşini en iyi ve en doğru yapabilmenin yolu ise “işini en iyi bilmek”ten geçmektedir. İşini en iyi bilmek için de İşletme Bilimi’ne dair kavramlara teorik bilgilerin ötesinde, gündelik hayat ve iş dünyasındaki karşılıkları ile haiz olmak gereklidir. Bunun için de “en doğru kaynak
eser”den yararlanmak gereklidir. En doğru kaynak eser paralosıyla çıktığımız bu yolda
Genel İşletme - Kavramlar ve Örnek Olaylar kitabımızı iş ve eğitim dünyasından siz değerli okuyucularımızın beğenisine sunuyoruz.