Bu kitabın ilk beş bölümünde öncelikle temel komut ve fonksiyonlar incelenerek Matlab programının genel kullanım biçimi ortaya konmuştur. Daha sonraki bölümlerde , programın çeşitli fen ve mühendislik (Elektrik, Elektronik, Mekanik, Fizik, Matematik)bilim dallarındaki farklı uygulama alanlarına değinilmiştir. Son iki bölümde “Kontrol Sistemleri” ve “Sayısal Sinyal İşleme” konuları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu sayede kitap, Matlab programının bir çok alandaki farklı küllanım biçimlerini ortaya koymayı ve söz konusu bilim dallarındaki öğrenme sürecini hızlandırmayı amaçlamaktadır. Kitap, Matlab programının esnek bir yapıya sahip olması nedeniyle farklı bilim dallarına uygulanabilirliğini de göstermektedir.
MATLAB VE GENEL UYGULAMALARI
AHMET ALTINTAŞ
Mikroişlemcili sistemlerin yaygınlaşmaya başlamış olduğu 1980’li yıllarda bu tarafa, bilgisayar teknolojisinde önemli gelişmeler yaşanmıştır; günümüz çalışmaları, daha hızlı ve daha ekonomik bilgisayar üretme üzerine yoğunlaşmıştır. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak, kolay kullanımlı bilgisayar paket programları üretiminde de büyük bir patlama yaşanmıştır. Bu süreçte; anlamayı kolaylaştırmak, öğrenme oranını arttırmak, etkin bir eğitim sunmak ve dolayısıyla eğitim sürecini hızlandırmak için de birçok bilgisayar paket programı geliştirilmiştir. Bu amaç için kullanılabilecek programlardan bir tanesi de MATLAB programıdır. Matlab programı yüksek performanslı bir tenlik programlama dilidir. Mathworks firmasının üretmiş olduğu Matlab programının, eğitim sürecini destekleyen çeşitli ‘öğrenci versiyonları’ da piyasaya sürülmüştür; öğrenci versiyonları daha ekonomik olup diğerlerinden farkı, bir matris içinde kullanılabilecek eleman sayısının sınırlı olmasıdır; Matlab 5.0 öğrenci versiyonu için sınırlı eleman sayısı 2 gibi büyük bir değerdir.
Bu kitabın ilk beş bölümünde öncelikle temel komut ve fonksiyonlar incelenerek Matlab programının genel kullanım biçimi ortaya konmuştur. Daha sonraki bölümlerde, programın çeşitli fen ve mühendislik (Elektrik, Elektronik, Mekanik, Fizik, Matematik)bilim dallarındaki farklı uygulama alanlarına değinilmiştir. Son iki bölümünde ‘Kontrol Sistemleri’ ve ’Sayısal Sinyal İşleme’ konuları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu sayede kitap, Matlab programının birçok alanındaki farklı kullanım biçimlerini ortaya koymayı ve söz konusu bilim dallarındaki öğrenme sürecini hızlandırmayı amaçlamaktadır. Kitap, Matlab programın esnek bir yapıya sahip olması nedeniyle farklı bilim dallarına uygulanabilirliğini de göstermektedir.
Uzun bir akademik çalışma sürecinde karşılaşılan problemlerin çözümünden derlenen bu kitabın, öğrencilere ve söz konusu bilim dallarındaki meslektaşlarıma da faydalı olacağına inanıyorum. Bu süreçte beni destekleyen tüm arkadaş ve meslektaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Bu vesile ile beni sabırla destekleyen Eşim ve Aileme de teşekkür ederim.
İlk baskısı çıkarılan bu kitap, sizlerden gelen öneri ve eleştiriler doğrultusunda, sonraki baskılarda daha mükemmel bir hale getirilmeye çalışılacaktır. Elektronik posta adresine bildirilecek olan öneri ve eleştiriler mutlaka dikkate alınacaktır. Kitabın yazım ve basım aşamasında oluşabilecek teknik hatalar nedeniyle okuyuculardan şimdiden özür dilerim.
Kitabın faydalı olması dileklerimle…
İÇİNDEKİLER
GİRİŞ
Matlab Hakkında
Kitap Hakkında
TEMEL İŞLEMLER
GİRİŞ
GENEL MATLAB KULLANIMI
Aritmetik İşlemler ve İşlem Sırası
Daha Önce Yazılmış Olan İfadeleri Çağırmak
Sabit ve Değişkenlerin İsimlendirilmesi
Dizilerin Oluşturulması
Çalışma Sayfası Genel Komutları
TEMEL FONKSİYONLAR
Trigonometrik Fonksiyonlar
Üstel Fonksiyonlar
Sayısal Format
Matlab Sabitleri
VEKTÖRLER VE MATRİSLER
GİRİŞ
VEKTÖR VE MATRİS İŞLEMLERİ
Vektör tanımlama
Matris tanımlama
Vektör ve Matris İndisleri
Matrislerin biriktirilmesi
Tablo oluşturma
Özel Matrisler
Aritmetik İşlemler
Toplama ve Çıkarma İşlemleri
Çarpma ve Üst Alma İşlemleri
Bölme İşlemleri
Yuvarlama ve işaret fonksiyonları
Rasgele sayı ve matris üretme fonksiyonları
Matris Analizi
Matris biçimlendirme fonksiyonları
Genel sayısal analiz fonksiyonları
Lineer Denkle Sistemleri Çözümü
SEYREK MATRİSLER
Seyrek matris tanımlamak
Seyrek matris işlemleri
ÇOK BOYUTLU MATRİSLER
GRAFİK İŞLEMLERİ
GİRİŞ
İKİ BOYUTLU GRAFİKLER
İki Boyutlu Grafik İşlemleri
Yazı (text) komutları
Grafik alanı komutları
Eksen (axis)komutları
İki Boyutlu Temel Grafikler
İki Boyutlu Özel Grafikler
Area fonksiyonu
Bar fonksiyonu
Stem fonksiyonu
Stairs fonksiyonu
Hist fonksiyonu
Fill fonksiyonu
Erorbar fonksiyonu
Pie fonksiyonu
Compass fonksiyonu
Quiver fonksiyonu
ÜÇ BOYUTLU GRAFİKLER
Üç Boyutlu Grafik Türleri
Meshc ve meshz fonksiyonlar
Surf,surfc, ve surfl fonksiyonları
Stem3 fonksiyonu
Contour,contourf,clabel ve contour3 fonksiyonları
Fill3 fonksiyon
Waterfall fonksiyonu
Plot3 fonksiyonu
Comet ve comet3 fonksiyonu
Quiver3 fonksiyonu
Üç Boyutlu Grafik işlemleri
Yüzeylerin Kırpılması
Grafiklere Bakış Açısı
Üç Boyutlu Grafiklerde Renk Denetimi
GRAFİK SAYFASI
File Mönüsü
Edit Mönüsü
Tools Mönüsü
MATLAB DOSYALARI VE MATLAB İLE PROGRAMLAMA
GİRİŞ
MATLAB DOSYALARI
M-Dosyalar
M-Fonksiyonlar
M-Dosyaların birlikte kullanımı
M-Dosya içinde M-fonksiyon kullanımı
MATLAB İLE PROGRAMLAMA
Problem Çözme Adımları
Akış Şeması Sembolleri
OPERATÖRLER
Aritmetik Operatörler
Karışlaştırma Operatörleri
Mantıksal Operatörler