Delikanlı Radarcı Fermanıın yürürlüğe gireceğine dair;
Dağlarda görevli radarcılara hüküm ki:
"Delikanlı Radarcı Fermanı" olarak hazırlanan bu fermanın amacı, delikanlı radarcıların tarihsel rolü ile yönetimsel, yaşamsal ve sosyal esasları belirleyerek bu esasların sistemli bir şekilde işletilmesine ilişkin prensip ve usulleri tespit ederek çalışmaktadır.
Delikanlı radarcı âleminin tarihsel rolü, sıradan radarcıların mezar kazıcısı olmasıdır. Delikanlı radarcılar; camianın dostluğu, realiteler doğrultusunda hareket etme ve sıradan radarcılara ait yaşam biçimlerinin hortlamasına karşı uzlaşmazlık ruhuyla yetişir. Sıradan radarcılar ise delikanlı radarcıları kendilerinin yönetimsel kuyruğu durumuna dönüştürmeye çalışmak gibi beyhude bir çabanın içerisindedirler. Bu nedenle bütün delikanlı radarcılar, gerekli tüm tedbirleri almak suretiyle söz konusu iğneleyici dayatmalara karşı koymak ve bertaraf etmekle mükelleftir.
Bu ferman; kavramsal ve kuramsal bir çerçeveye sahip olup, tanımlayıcı (descriptive), açıklayıcı (explanatory) ve kesit alan (cross-sectional) olması münasebetiyle de kavrayıcı, kuşatıcı ve içerik veren bir özelliğe sahiptir. Fermanın uygulanma kapsamı; radar camiasında yer alan icracı kurum, kuruluş ve makamları içerirken, uygulanacak her türlü usul, esas, prensip ve açıklamaları da detaylı bir şekilde düzenlemektedir.
Ferman, bütün radarcı camiasına şamil olup, fermanın hükümlerine uymayan ve hilafında hareket eden radarcıların delikanlı âlemindeki kaydı ikinci bir fermana kadar dondurulacaktır.
Tarih-i Ferman-ı Ali Fi 14 Rebiyülevvel, Sene: 1421, Yevm.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Siyasal hayat ele alınırken dış politikadan ekonomiye kadar farklı alanlarda yaşanan değişim, dönüşüm ve bunu zorunlu kılan nedenler bir bütünlük içinde sunulmadığı zaman olaylar arasındaki bağlantının kurulması zorlaşabilmektedir. Siyasal hayatı şekillendiren devlet geleneği binlerce yıllık birikim sonucu elde edilmektedir. Bu birikim dikkate alınmadan tarih okumaları yapıldığında siyasi olayları anlamak ve anlamlandırmak mümkün olamayacaktır. Osmanlı Devleti ile Cumhuriyet Türkiye’si arasında bir devamlılık ilişkisi olduğu inkâr edilemez bir gerçektir.
Günümüz Türkiye’sini anlayabilmek için özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemini iyi bir şekilde bilmek gerekmektedir. Türkiye’yi anlamak için nasıl ki Osmanlı Devleti’nin son dönemini bilmek gerekiyorsa, bugünü anlamak için de hem Osmanlıyı hem de tek parti dönemi Cumhuriyet Türkiye’sini bilmek gerekir. Bugün karşılaştığımız siyasi sorunların ve yaşadığımız kültür bunalımının başka türlü anlaşılması ve aşılması imkân dahilinde görülmemektedir.
Binlerce yıllık Türk tarihini bir kitap içinde toplamak mümkün değildir. Fakat anlamlı bir tarih dilimi içerisinde konular irdelendiği zaman sağlıklı çıkarımlar yapılabilir. Türkiye’de siyaset veya Türkiye’nin siyasi tarihi dendiği zaman en azından Osmanlı Devleti’nin son dönemlerini kapsayacak şekilde yazılmış olması beklenir. Bu kitapta 1808’den yani modernleşme ve reform hareketlerinin en yoğun şekil yapıldığı dönemden başlanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve kurumsallaşması ele alınmış, 1946’ya kadar olan süreç irdelemiş ve sonraki dönem başka bir çalışmaya bırakılmıştır.
Yeni Yönetim Sistemine Göre Türkiye'de Kamu Yönetimi
Merkezden ve Yerinden Yönetim Teşkilatı
Prof.Dr.Bekir Parlak
Doç.Dr.Kadir Caner Doğan
Elinizdeki Eser, genel olarak dünya ülkeleri ve özelde Türkiye açısından önemli görülen bir konuya odaklanmıştır. Bu konu, “siyasetin finansmanıdır”. Yeni Sağ Anlayış (New Right) perspektifinden ele alınan konu, ABD ve Türkiye bağlamlarında analiz edilmektedir. Bu Eserde ayrıca konuyla ilgili Türkiye çapında bir saha araştırmasının sonuçları incelenmekte ve
sentez edilmektedir. Bu bilimsel araştırmadan elde edilen bulgular ko nuyla bağlantılı olarak Türkiye açısından önemli sonuçlara ulaşılmasına olanak sağlamıştır. Kitabın başlığı, kapsamı, içeriği, ampirik araştırması ve sonuçları itibariyle, özgün bir değer taşıdığı söylenebilir. Bu itibarla ilgili alana katkı sağlaması beklenmektedir. Eser dört bölümden oluşmaktadır.
Birinci Bölümde “Yeni Sağ Siyasal Anlayış. Siyasette Yeni Bakış ve Devleti Yeniden Konumlandırmak” başlığı altında konu işlenmektedir. İkinci Bölümde “Siyaseti Finansmanı Olgusunun Kavramsal Çerçevesi: Ekonominin Demokrasi Üzerinde Hegemonya Kurması” ele alınmakta dır. Üçüncü Bölüm, “Siyasetin Finansmanına İlişkin Karşılaştırmalı Ülke İncelemelerine” Ayrılmaktadır. Dördüncü Bölüm ise ampirik araştırmaya ayrışmıştır. Bölümün başlığı; “Seçmenin Siyasetin Finansmanına İlişkin Algısını Ölçmek: Alan Araştırmasının Metodolojisi ve Verilerin Analizidir”.